Wasbare luiers worden steeds populairder, maar het is soms wat beangstigend om aan te beginnen. Maar eigenlijk werken ze bijna hetzelfde als wegwerpluiers. In plaats van de luier na gebruik in de vuilbak te gooien, gooi je ze in de wasmand. Je zit nu misschien met een hele hoop vragen: Hoe ververs je deze luier? En hoe krijg je deze dan best schoon voor de volgende keer? Daar geven wij je hieronder een antwoord op, dus lees snel verder om alles te weten te komen over wasbare luiers!
De opbouw van een wasbare luier
Er zijn verschillende soorten wasbare luier systemen, maar doorgaans bestaan ze uit drie delen: een inlegvel, een absorberende binnenkant en een waterdichte buitenkant. Eventueel kan er ook een vierde deel toegevoegd worden, een overbroekje. Dit overbroekje wordt over de luier getrokken worden, hierdoor zal de luier minder snel gaan lekken.
Inlegvel
Er zijn verschillende soorten systemen voor wasbare luiers. Afhankelijk van welke soort jij gebruikt, zal het inlegvel anders zijn. Het kan erin genaaid zitten, zoals bij het All-In-One systeem. Bij de Snap-In-One luier moet je het inlegvel vastklikken met drukknoppen, terwijl je de pocketluiers een zakje hebben waarin je het inlegvel moet steken. Bij deze laatste kan je dus experimenteren met verschillende soorten inlegvellen. Op deze manier kan je de perfecte combinatie voor jouw kleintje vinden. Er zijn herbruikbare inlegvellen, het nadeel van deze is dat ze een lange droogtijd hebben door hun grote absorptievermogen. Je kan ook kiezen voor een wegwerpbaar inlegvelletje, als jouw kleintje dan poept in zijn luier, gooi je het inlegvel gewoon mee de vuilnisbak in.
De absorberende binnenkant
In tegenstelling tot wegwerpluiers, waarin SAP korrels en fluffpulp zitten, bestaat de absorberende binnenkant van een wasbare luier uit bamboe, katoen, polyester of hennep. De wasbare luier lijkt misschien dikker dan een wegwerpluier, maar hij wordt niet dikker als hij voller wordt. Een volle wegwerpluier zal opzwellen, terwijl een wasbare luier even dik blijft.
De waterdichte buitenkant
Om lekken te voorkomen, moet de buitenkant waterdicht zijn. Hoe je het ook draait of keert, vocht zal tot de buitenkant sijpelen. Daarom hebben wasbare luiers een waterdichte buitenkant gemaakt van polyurethaan laminaat (PUL), thermoplastisch polyurethaan (TPU) of wol. PUL en TPU zijn allebei stevig en ademend, maar TPU is milieuvriendelijker, soepeler en iets kwetsbaarder. Wol is ook stevig en ademend, met als extra pluspunt dat het warmte-regulerend is, koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is wol ook zelfreinigend en hoeft dus maar één keer om de paar weken gewassen worden.
Hoe werkt een wasbare luier?
Een wasbare luier verschonen
Er is niet veel verschil tussen het verschonen van een wegwerpluier en een wasbare luier. Het enige wat je extra hoeft te doen is het inlegvelletje in de luier te leggen. Vervolgens doe je de luier om. Bij sommige wasbare luiers is dit met velcro of een rij drukknoopjes, zorg dan altijd dat er bij het buikje twee vingers met gemak tussen de luier en de huid kunnen. Een luier die te strak zit, zal namelijk sneller gaan lekken dan een luier die wat losser zit. Zorg zeker dat er nergens absorberend materiaal of een stukje inlegvel naar buiten piept, deze worden namelijk nat van de plas en zo zal de luier dus sneller gaan lekken.
Gebruikte luier
Nu je kleintje een verse luier aan heeft, zit je natuurlijk ook met een vuile luier. Het luierbroekje zelf gooi je in een afsluitbare wasmand of een luieremmer met een wasnet in. Voor het inlegvel hangt het ervan af of je een wegwerpbaar of een wasbaar exemplaar gebruikt. Bij het wegwerp inlegvel gooi je deze samen met de stoelgang in de vuilbak. Let op: Spoel deze nooit door de wc. Bij een wasbaar inlegvel hoef je enkel de poep in de vuilbak of in het toilet te gooien, vervolgens gooi je het inlegvel ook in de wasmand of luieremmer. Natuurlijk kan je bij deze laatste ook een inlegvliesje gebruiken, die de stoelgang zal opvangen.
Wassen en drogen
De wasmachine wast de wasbare luiers en de inlegvellen helemaal schoon, ook al zijn er poepvlekjes. Je hoeft deze dus helemaal niet met de hand te wassen of schoon te schrobben. Alle wasbare luiers en inlegvellen gooi je tezamen in de wasmachine, je wast ze op ongeveer 40 tot 60 graden. Voor wasinstructies kijk je best wel nog eens op het label. Steek de wasbare luiers niet in de droogmachine, maar hang ze aan een waslijn of op een wasrekje te drogen.